News Press Releases

Indy Film Library announces selection for 2023 Amsterdam screenings

  • Movies by talented Dutch directors to be screened at Amsterdam cinema Filmhuis Cavia from 16:00-22:00 on April 29th 2023
  • Selection includes family drama short Le Trajet and musical documentary I Do Matter

Indy Film Library (IFL) is hosting a day of film screenings, celebrating the very best work from filmmakers of the Netherlands.

Forming the final part of the organisation’s yearly awards shortlist*, the movies will be shown at Amsterdam’s Filmhuis Cavia, on Saturday April 29th 2023.

IFL Founder Jack Brindelli said, “We launched IFL as a means to champion a new generation of undiscovered talent. After moving online during lockdown, we finally returned to cinemas last year. The full theatre reminded us how special it is to bring people together, to interact with movies and artists directly. We’re looking forward to more of that magic this year, with another fantastic programme!”

The event will allow viewers to engage with films they will not find anywhere else, by filmmakers who represent the future of the film industry in the Netherlands, across Europe, and around the world. All films come with English subtitles for international viewers.

Among the movies featured, cinema lovers will have a chance to witness breath-taking experimental documentary and narrative films. These include Jaimey Groot’s documentary I Do Matter, charting the career of Dutch musician Judy Blank in the US; Luuk Audenaerde’s bitter-sweet relationship comedy Manic Lover; and Marie Lormeau’s family drama Le Trajet.

Brindelli added, “We’re extremely proud to give a local platform to these filmmakers. The films you will see at our event show just how bright the future of Dutch cinema is. To give audiences a glimpse of that future is very exciting!”

Tickets are already on sale via Eventbrite, and the IFL website. Admission will also be available at the door, but attendees should purchase in advance to avoid disappointment. Following the screenings, the winning films of IFL’s 2023 submissions cycle will be announced.  

The full programme of films at Filmhuis Cavia on April 29th is as follows:

15:30 Doors Open

16:00 Feature Film

Moerasdraak (2022)

16:45 Q&A

17:15 Short Film Programme 1

De Wissel (2022)
Rotterdam, verlaat ons niet (2022)
Nimmerland (2021)
De Lichtkinderen (2022)
Manic Lover (2022)

18: 15 Q&A

18:45 Short Film Programme 2

Asunder (2022)
Aan/Af (2022)
Women on a Roll (2022)
Silver Seeds (2018)
Complex (2022)
Le Trajet (2022)

19:45 Q&A

20:15 Feature Documentary

I Do Matter (2022)

21:05 Q&A

21:30 Winners of festival announced

22:00 Closed

*The screenings in Amsterdam come as part of IFL’s annual awards week. As well as the public screenings in Amsterdam, international events will also take place online, from April 27th-29th 2023. More information on these screenings will appear on the IFL site shortly.

/// NEDERLANDS ///

Indy Film Library kondigt de selectie voor de 2023 Amsterdam screenings aan

  • Films door de getalenteerde Nederlandse regisseurs worden gescreened in Amsterdam bij Filmhuis Cavia om 16:00-22:00 op 29 April 2023
  •  In de selectie zitten onder andere de familiedrama korte film Le Trajet en musical documentaire I Do Matter

Indy Film Library (IFL) host een dag vol met film screenings, het beste werk wordt gevierd van de filmmakers van Nederland.

Samen maken zij deel uit van de uiteindelijke IFL jaarlijkse prijzen lijst*, de films worden getoond in Amsterdam bij Filmhuis Cavia, op Zaterdag 29 April 2023.

IFL oprichter Jack Brindelli zegt: ”We lanceerden IFL als een middel om een ​​nieuwe generatie onontdekt talent te promoten. Nadat we tijdens de lockdown online waren gegaan, keerden we vorig jaar eindelijk terug naar de bioscopen. Het volle theater herinnerde ons eraan hoe bijzonder het is om mensen samen te brengen, om rechtstreeks met films en artiesten te communiceren. We kijken uit naar meer van die magie dit jaar, met wederom een ​​fantastisch programma!”

Het evenement zorgt ervoor dat kijkers in staat zijn om films te zien die ze nergens anders kunnen vinden; door filmmakers die de toekomst van de filmindustrie in Nederland, Europa en de rest van de wereld vertegenwoordigen. Alle films zijn voorzien van Engelse ondertiteling voor internationale kijkers.

Onder de getoonde films krijgen bioscoopliefhebbers de kans om getuige te zijn van adembenemende experimentele documentaires en verhalen. Daar tussen zit de documentaire I Do Matter van Jaimey Groot, waarin de carrière van de Nederlandse muzikant Judy Blank in de VS in kaart wordt gebracht; Luuk Audenaerde en zijnbitterzoete relatiekomedie Manic Lover; en het familiedrama Le Trajet van Marie Lormeau.

Brindelli voegde toe: “We zijn enorm trots om deze filmmakers een regionaal platform te geven. De films die je op ons evenement ziet, laten zien hoe rooskleurig de toekomst van de Nederlandse cinema is. Om het publiek een kijkje van die toekomst te geven, is heel spannend!”

Kaartjes kan je al kopen via Eventbrite, en de IFL website. Toegang is ook aan de deur verkrijgbaar, maar het is verstandiger om van tevoren een kaartje te kopen om teleurstelling te voorkomen. Na de vertoningen worden de winnende films van de IFL-inzendingen voor 2023 bekendgemaakt.

Het volledige programma van de films bij Filmhuis Cavia op 29 April is als volgt:

15:30 Deuren gaan Open

16:00 Speelfilm

Moerasdraak (2022)

16:45 Vragen & Antwoorden

17:15 Korte Film Programma 1

De Wissel (2022)
Rotterdam, verlaat ons niet (2022)
Nimmerland (2021)
De Lichtkinderen (2022)
Manic Lover (2022)

18:15 Vragen & Antwoorden

18:45 Korte Film Programma 2

Asunder (2022)
Aan/Af (2022)
Women on a Roll (2022)
Silver Seeds (2018)
Le Trajet (2022)

19:45 Vragen & Antwoorden

20:15 Documentaire

I Do Matter (2022)

21:05 Vragen & Antwoorden

21:30 Winnaars van het festival aangekondigd

22:00 Sluitingstijd

*De screenings in Amsterdam zijn een onderdeel van de jaarlijkse prijsuitreikingsweek van Indy Film Library. Naast de publieke vertoningen in Amsterdam vinden er van 27 t/m 29 april 2023 ook internationale evenementen online plaats. Binnenkort verschijnt er meer informatie over deze vertoningen op IFL site.

1 comment

Leave a Reply

%d