News Press Releases

Indy Film Library to host showcase of Dutch filmmakers

  • Movies by talented Dutch directors to be screened at Amsterdam cinema Filmhuis Cavia from 17:00-21:00 on April 30th 2022
  • Selection includes comedy short “Snorrie” and environmental documentary “Sounds of the South
  • Event comes as part of independent film review platform Indy Film Library’s annual awards week. As well as the public screenings in Amsterdam, international events will also take place online, from April 27th-29th

Indy Film Library (IFL) is hosting a day of film screenings, celebrating the very best work from filmmakers of the Netherlands.

Forming part of the organisation’s yearly awards shortlist, the movies will be shown at Amsterdam’s Filmhuis Cavia, on Saturday April 30th 2022.

IFL Founder Jack Brindelli said, “We launched IFL as a means to champion a new generation of undiscovered talent. While we managed to do that digitally in 2021, there is something special about bringing people together, interacting with movies and artists directly. It’s great to be back in a theatre after the last two years!”

The event will allow viewers to engage with films they will not find anywhere else; by filmmakers who represent the future of the Dutch film industry. All films come with English subtitles for international viewers.

Among the films featured, movie lovers will have a chance to witness breath-taking experimental documentary and narrative films. These include musician Ruben Hein and Hubert Neufeld’s environment film Sounds of the South; Victoria Warmerdam’s bitter-sweet comedy Snorrie, starring Henry van Loon and Wim Willaert; and Angela Tellier and poet Sjaan Flikweert’s experimental short ergens thuis en de ruimte ertussen.

Brindelli added, “We’re proud to give a local platform to these filmmakers. The future is bright for Dutch cinema, and to give audiences a taste of that future is very exciting.”

Tickets are already on sale via Eventbrite, and the IFL website. Admission will also be available at the door, but attendees should purchase in advance to avoid disappointment. Following the screenings, the winning films of IFL’s 2022 submissions cycle will be announced.  

The full programme of films at Filmhuis Cavia on April 30th is as follows:

17:00 Feature Documentary

Sounds of the South (2021)       

18:10 Shorts Programme 1

Girls Got Golds (2020)
ergens thuis en de ruimte ertussen (2021)
Haru (2021)
Os ultimos negociantes de cavalos (2021)
Corona Lockdown Wildernis (2020)          
DION (2020)

19:30 Shorts Programme 2

Retina (2020)
I Closed My Eyes (2021)
Snorrie (2021)
Disconnected (2020)
Wall #4 (2021)

For more information on the digital events also taking place at the end of April, please see the events listings on the IFL website.

/// NEDERLANDS ///

Indy Film Library organiseert een tentoonstelling van Nederlandse filmmakers

  • Films door getalenteerde Nederlandse regisseurs te zien in de Amsterdamse bioscoop Filmhuis Cavia vanaf 17:00-21:00 op 30 April 2022
  • Selectie bevat de korte komedie film “Snorrie” en de milieubewuste documentaire “Sounds of the South
  • Het evenement maakt deel uit van het onafankelijke filmrecensie platform Indy Film Library’s jaarlijkse prijzenweek. Naast de publieke vertoning in Amsterdam zullen ook internationale evenementen online plaatsvinden, vanaf 27 tot 29 April

Indy Film Library (IFL) organiseert een dag met filmvoorstellingen, ter ere van het allerbeste werk van de filmmakers van Nederland.

De films maken deel uit van de jaarlijkse shortlist van de organisatie en worden vertoond in Filmhuis Cavia in Amsterdam, op zaterdag 30 April 2022.

IFL Oprichter Jack Brindelli zei, “We hebben IFL gelanceerd als een middel om een ​​nieuwe generatie onontdekt talent te promoten. Hoewel we dat in 2021 digitaal hebben kunnen doen, heeft het iets speciaals om mensen samen te brengen, rechtstreeks in contact komen met films en artiesten. Het is geweldig om na de afgelopen twee jaar weer in het theater te zijn!”

Het evenement laat kijkers films zien die ze nergens anders zullen vinden; door filmmakers die de toekomst van de Nederlandse filmindustrie vertegenwoordigen. Alle films zijn met Engelse ondertiteling voor internationale kijkers.

Van de films die worden vertoond, krijgen filmliefhebbers de kans om getuige te zijn van adembenemende experimentele documentaires en verhalende films. Deze omvatten muzikant Ruben Hein en Hubert Neufeld’s milieufilm Sounds of the South; Victoria Warmerdam’s bitterzoete komedie Snorrie, in de hoofdrol Henry van Loon en Wim Willaert; en Angela Tellier en dichter Sjaan Flikweert’s experimentele korte film ergens thuis en de ruimte ertussen.

Brindelli voegt toe, “We zijn trots om deze lokale filmmakers een platform te geven. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de Nederlandse cinema, en om het publiek een voorproefje te geven van die toekomst is erg spannend.”

Kaartjes zijn al te koop via Eventbrite, en de IFL website. Ze zijn ook verkrijgbaar aan de deur, maar om teleurstelling te voorkomen kan je van te voren online een ticket kopen. Na de vertoning worden de winnende films van de IFL’s 2022 inzendingen bekend gemaakt. 

Het volledige programma van de films in Filmhuis Cavia op 30 April is als volgt:

17:00 Documentaire

Sounds of the South (2021)       

18:10 Korte Films Programma 1

Girls Got Golds (2020)
ergens thuis en de ruimte ertussen (2021)
Haru (2021)
Os ultimos negociantes de cavalos (2021)
Corona Lockdown Wildernis (2020)          
DION (2020)

19:30 Korte films programma 2

Retina (2020)
I Closed My Eyes (2021)
Snorrie (2021)
Disconnected (2020)
Wall #4 (2021)

Voor meer informatie over de digitale evenementen die ook plaatsvinden eind April, zie graag de evenementenlijsten op de IFL website.

1 comment

Leave a Reply

%d